SÖVE ÖZELLİKLERİ, İMALATI VE KULLANIM ALANLARI
SÖVE
- Estetiktir - Isı ve ses yalıtımında fayda sağlar
- Camı rüzgardan korur - Suya karşı dayanıklıdır - Hafiftir. Kolay taşınır ve uygulanır - Çürüme ve kokma riski yoktur - Binanın oturmasına bağlı hareketlenmelerde kırılma ve ayrılma yapmaz, zeminle bütünleşir - Farklı renklerde boyanabilir - Ekstra bakım ve boya işlemleri gerektirmez. Bu anlamda bina ömrüyle eşdeğerdir
Bu katkılara detaylı şekilde bakacak olursak söve malzemesinin temeli olan strafor köpüğün dansidesi yüksek olduğu için yalıtım konusunda yüksek oranda fayda sağlanır. Köpüğün dansidesi derken kastettiğimiz durum yapı üretilirken yapının ham maddesinin hangi yüzde ile malzeme içinde bulunduğudur. Buna göre yoğunlaştırılmış köpük de diyebileceğimiz bu malzemenin (eps) çevreye en duyarlı yalıtım malzemesi olduğunu da belirtmek gerekir.
Yalıtım ve mantolama konusunda farklı bir çeşit ortaya koyan söve uygulamaları, klasik mantolama işlemlerinin yanında estetik özelliklerin de iyiden iyiye ön plana çıkmasını sağlamıştır. Buna göre halk arasında söve denildiğinde artık estetik görünüme sahip ve hatta sonradan binalara uygulanması bir yenilenme, estetik görünüm kazandırma işlemi olan bir malzeme ve işlem akıllara gelmektedir. Temel anlamına baktığımızda özellikle kapı ve pencere kenarlarında karşımıza çıkan işlemeler olarak söyleyebileceğimiz bu kavram artık binaya yapılan genel bir cephe kaplama işlemi olarak da kullanılmaktadır. Öyle ki bugün söve işlemleri sadece estetik amaçlı ya da izolasyon amaçlı olarak da ayrılabilmektedir.
Teknik olarak baktığımızda eps ve xps strafor gibi malzemelerden yapılan ve reçine ile kaplandıktan sonra farklı renklere girebilen bir malzemedir. Farklı modellerde karşımıza çıkabilen söveler özellikle son dönemde büyük bir tercih önceliği kazanmıştır.
Kesilen eps blokları akrilik sıvı ile kaplanarak uygulanır. Bünyesindeki strafor köpük ısı ve ses yalıtımında etkilidir. Bunun yanında çevreci bir kaplama malzemesi olan sövenin yapılması ile eski bir bina çok estetik bir görünüm kazanır.
Günümüzde söve denince akla gelen ilk malzeme strafor köpük olmakla beraber geçmişten bugüne birçok malzemeden söve üretimi yapılmıştır. Buna göre ahşap söve, taş söve, mermer söve, beton söve (prekast), PVC söve, alçı söve gibi modeller görülse de bugün söve ismi artık bu köpük modellerle eşdeğer hale gelmiştir. Hatta dediğimiz gibi bu malzemeyle birlikte yapılan genel bina cephe kaplamasına da söve kaplama işlemleri
denilebilmektedir.
Yüzeyinin düzgün, esnek ve dış etkilere karşı dayanıklı olması sövenin en önemli özellikleridir. Dış cephede birbirini tamamlayan söve, denizlik ve kat silmeleri, bütün ve detay arasında uyum, güzellik, gölge ve ışık etkileri yaratır. Son yıllarda dış cephe süslemesine verilen önem kentlerimizde ayrı bir mistik hava yaratmaktadır.
Konutlarımızın dış cephelerine dekoratif bir görünüm kazandıran söve uygulamaları ile birlikte yağmurla birlikte kendini yıkama ve temizleme özelliği olan özel boyalar kullanılarak zaman içinde kirlenmeleri önlenmekte ve uzun seneler konutlarımıza aynı estetik değeri katmaları sağlanmaktadır. Cephe söve uygulamaları, profesyonel metotlar ve ürünler kullanıldığı takdirde yapı ömrüne eş değer ömre sahip olmakta, konutlarınıza değer katmaktadır.
KAÇ ÇEŞİT SÖVE VARDIR?
Çok çeşitte söve bulunmaktadır. Fakat söve sistemleri denince akla öncelikle söve, denizlik, kat silmesi, payanda ve köşe taşı gelir. Binlerce yıllık geçmişe sahip olan söve daha önceki yıllarda taştan yapılırdı. Taştan yapılan söve pahalı olurdu ve taş olduğu için ağır olurdu. Buda binaya zarar verirdi. Değişen zaman ve teknoloji sayesinde artık köpükten yapılan söveler kullanılmakta.
SÖVE NASIL İMAL EDİLİR?
Söve eps bloğunun kesilerek üzerine akrilik esaslı sıvanın kaplanmasından üretilir. CNS ve Router makinelerde çizikten sonra ilaçlanır. İlaçlanma işlemi tamamlanınca kumlanır ve kurutulur.
Günümüzde söve, strafor üzerine çeşitli yapı kimyasallarının belirli bir sırayla eklenip sonra da kurutulmasıyla elde edilen maddedir. Söve imalatında akrilik bağlayıcı, akışkanlık sağlayıcı, yayıcı, kalsit , köpük kesici, kalsit ve silis kumu gibi kimyasallar ve ham maddeler kullanılmaktadır. Söve imalatında dikkat edilmesi gereken hususların başında akrilik bağlayıcı kalsit ve silis kumunun kalitesi ve miktarı öne çıkmaktadır. Kullanılan bu maddelerin kalitesi sövenin sağlamlığını doğrudan etkilemektedir. Kalsit ve silis kumunun kullanım miktarı da sövenin esnekliğini etkilemektedir. Kalsit ve silis kumunun fazla kullanılması sövenin sertleşmesine neden olacaktır. Çok sert olan söve ise darbelere karşı dayanıksız hale gelerek çok çabuk kırılmasına sebep olacaktır.
SÖVE HARCI
Söve harcı dış cephe söve malzemelerinin üzerindeki Akrilik ve Silis kumu karışımından oluşan , farklı kimyasal maddeler katılarak köpürmesi engellenen mineral sıva kıvamındaki özel karışım sıvanın adıdır.
Söve harcı yapmak için piyasada gri renkte ve beyaz renkte söve harçları bulunmaktadır.Bu söve harçlarından beyaz olanın ana maddesi KALSİT tir. Gri olanın ana maddesi ise SİLİS yada QUARTS kumdur.
Silis ve quarts kumunun yanı sıra gerekli hammaddeler şunlardır.
1 ) Silis yada quarts kumu ( beyaz istenirse kalsit kullanılmalıdır.) 2 ) Akrilik bağlayıcı arakril diye de bilinir. 3 ) Köpük kesici ( Malzemenin köpürmemesi için gereklidir. ) 4 ) Amonyak ( Çok az miktarda kullanılır %02 = Binde iki oranında ) Soğuk bölgelerde malzemenin kuruma sürecine olumlu etkisi bulunmaktadır.
5 )Bermadol
Bu maddelerin karışım sırası, oranlarına göre karışımı, malzemelerin temiz kullanımı önemlidir. Bunların yanı sıra ortam sıcaklığı veya soğukluğu kaliteyi doğrudan etkilemektedir.
Söve Harcının Yapılışı Hakkında
Söve kaplamak malzemenin üretimi esnasında en zor olan kısımdır.Kaplama harcını üretirken kimyasalların karıştırılması sırası ve miktarı çok önemlidir.Söve harcı üretirken sabit bi formül olması yerine hava şartlarına göre hareket edilmesi ve harcı üreten kişinin tek kişi olması da önemlidir.Yapılacak olan en ufak bir hata bir kazan harcı ziyan edebilir.
SÖVE-NİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
-Sövelerin uzunluğu 2 mtül’dür.
-Sövelerde yoğunluğu yüksek EPS kullanılmaktadır.
-Sövelerin yüzeyi akrilik elastik elyaflı sıva ile kaplanmaktadır.
-Bünyesine su almaz dış etkenlere ve tüm doğa koşullarına dayanıklıdır.
-Uygulaması kolaydır.
-Söveler elastiktir, çatlama ve kırılma yapmaz.
-Hafifliğinden dolayı binaya yük bindirmez.
-Muadil ürünlere göre çok daha ekonomiktir.
-Sövelerin üzerine su bazlı astar ve boya uygulaması yapılabilir.
SÖVE KALIPLARI HAZIR MI YOKSA MÜŞTERİ TALEBİNE GÖRE Mİ YAPILIYOR?
Hazır olarak kullanılan çizimlerin yanı sıra müşterinin talebine göre de çalışmalar yapılmaktadır. İstenilen desen ya da çizimlerin 3 boyutlu şekilde bilgisayar ortamında çizimi şekillenerek CNC makinelerinde kesimi yapılmaktadır.
Dilerseniz 3 boyutlu çizimler ile uygulamanın bitmiş halini sunuyoruz.
İmalathanemizi görmek için lütfen 0537 059 27 00 nolu hattımızdan iletişime geçiniz.